2012. 07. 25.

Wolfgang Skodd, Németország, (In)

Valószínű színész -hiszen legutóbb ez volt a témánk- a képes oldalon látható ember, még tájékozódnom kell ez ügyben.

3 megjegyzés:

Susannicon írta...

Amerikai író, a beat-nemzedék tagja.
Meztelen ebéd című könyve magyarul is megjelent.Felesége úgy halt meg, hogy Tell Vilmost játszottak, Borroughs rálőtt a nő fejére tett almára, de nem azt találta el.

Torma Cauli írta...

Köszönöm! Jesszusom, micsoda sors, lrí róla.

Susannicon írta...

1914-ben született, 1997-ben halt meg. Allan Ginsberg (Üvöltés) és Jack Kerouac (Úton) a hatvanas évek irodalmi forradalmárainak kortársa volt. Meglehetősen zűrzavaros életet élt, rengeteg kábítószert fogyasztott, homoszexuális volt és hosszú időt töltött Marokkóban, ami akkoriban találkozóhelye volt a kötelékek nélkül élni akaró, európai és amerikai férfiaknak.Egy irodalmi újítás fűződik a nevéhez, amit ő cut-up (cetli) technikának nevezett. Igazi, folyamatosan írt kézirat helyett kis jegyzetlapokra írt (amiket még önmagukban is
szétvagdosott és újrarendezett) és azokat rendezte könyvvé. Ennek következtében nem volt lineális történetmesélés, így az olvasó is akármilyen sorrendben olvashatja könyveiben a fejezeteket.
A kiállítás meghívója, amit Wolfgang küldött, szintén ezt a módszert tematizálja egy bécsi kállítás keretei között. A 60-as 70-es években sokan alkalmazták ezt a cut-up technikát, nemcsak írók, David Bowie is sok szövegét írta így.